Wednesday, January 8, 2020

Blazonul Familiei Brătianu

În încercarea mea de a realiza un surpralibros armorial pentru o legătură legată de Brătiani, m-am confundat cu lipsa unei embleme clare.



Singura variantă găsită în documentele disponibile mie era în planșa C, figura 3, în lucrarea clasică a lui Dan Cernovodeanu Ştiinţa şi arta heraldică în România. (1)



 Acesta notează (p.406): Stema familiei Brătianu gravată pe un inel sigilar de aur, datat 1804, ce a apartinut șetrarului Ioan Brătianu (în posesia Ion I. Brătianu ; amprentă sigilară în colecț. autorului).

Grație ajutorului domnului profesor Radu-Ștefan Vergatti am obținut două instanțe diferite ale aceleiași variante modificate ulterior:







          Blazonul familiei Brătianu

          Reprezintă adaptarea modernă a stemei gravate pe inelul sigilar ce a aparținut șetrarului Iene Brătianu (soțul Saftei, fiica clucerului Iordache Balotă), pe roșu, o dextroșeră în armură, de aur, ieșind din flancul senestru și ținând o balanță în echilibru, din același metal.
          Scutul este timbrat de un coif cu gratii, așezat din față, purtând o coroană de boier și în cimier, mobilele scutului. Lambrechinii: roșu și aur.
          Suporți: două acvile, în culori naturale, cu capetele conturnate și zborul închis, stând pe arabescuri de aur ce susțin, la baza lor, o eșarfă roșie, cu marginile de aur, purtând în litere, imitând chirilicele, deviza familiei Brătianu:



                   LEGEA NEAMULUI NE LEAGĂ.

Arhivele județene (3)




Cercetând grifonul ca suport heraldic, am dat de articolele domnului Tudor-Radu Tiron (4), pe care l-am contactat, și deosebit de plăcut surprins, am primit și un ajutor substanțial. 

Acesta mi-a indicat sursa blazonului primit, anume o altă lucrare a lui Dan Cernovodeanu (2), pe care am procurat-o la scurt timp:   


La pagina 283 avem și descrierea pertinentă, după care a fost făcută cea provenind din Arhivele Județene: 

BRĂTIANU: Roșu, cu un senestroșer în armură de aur, ce ține o balanță în echilibru, de același metal și mișcând din flancul senestru al scutului. Coif cu gratii, așezat în față și cu coroană. Cimier: mobilele scutului. Lambrechini: aur și roșu. Suporți: două acvile cu capetele întoarse, culoarea naturală, cu aripile strânse. Deviza: LEGEANEAMULUI NE LEAGĂ. (A.L.) 

Într-o notă este citată lucrarea Arborele Genealogic al familiei Brătianu (Florescu, Gh.D., Cernovodeanu, D., Paris, 1893 -sic-.) lucrare la care nu am acces. 

Legenda aferentă planșei XLIII, fig.6, confirmă proveniența ei din lucrarea sus numită (L`arbore genealogique de la famille Brătianu, Paris, 1983) cu mențiunea că este trasată chiar de autor. 


Domnul Tiron mi-a elucidat dorința profesorului Cernovodeanu de a uniformiza reprezentările heraldice și a le aduce la standarde vestice (direcția dextroșirei, schimbul suporților, labrechinii elaborați,) și faptul că cel mai probabil desenul a fost făcut chiar de către domnia sa. (Cea din urmă opinie este contrazisă de domnul profesor Vergatti, care i-o atribuie lui Jean Mănescu, o problemă de elucidat pe viitor.) Deasemenea, domnia sa mi-a mai confirmat bănuielile conform cărora balanța era un semn al puterii administrative. După presupunerile mele, ar data din timpul investirii lui Ienache, bunicul lui Iene, drept pârcălab (5). 


Reconstituirea de mai jos îmi aparține în întregime și a fost făcută după varianta modernă a stemei reprodusă în Armerii. Reproducerea pentru scopuri necomerciale este permisă, cu citarea sursei. 



Color





Bibliografie:

(1) Cernovodeanu, Dan: Ştiinţa şi arta heraldică în România. Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică,  Bucureşti, 1977.
(2) Cernovodeanu, Dan: Evoluţia armeriilor Ţărilor Române de la apariţia lor şi până în zilele noastre" Editura Istros, Muzeul Brăilei, Brăila, 2005.
(3) Vergatti, Radu-Ștefan: comunicare personală (email) 8 ianuarie 2019.
(4) Tiron, Tudor-Radu:  Bestiarul heraldic muntean.O încercare de sistematizare   (online)
(5) Cantacuzino, Sabina:  Din Viața Familiei Brătianu. Editura Universul, București, 1933. Planșă genealogică.

No comments:

Post a Comment

Sigiliul Domnitorului Alexandru Scarlat Callimach

În baza de date digitală a Bibliotecii Academiei Române vom găsi câteva zeci de peceți aplicate în chinovar ale celor două sigilii ale lui A...